Kolme mallia maahanmuuttajien työllistämiselle

Haaga-Helian ja Turun ammattikorkeakoulun 9.3. järjestetyssä webinaarissa “Näin työllistät maahanmuuttajia” esiteltiin kolmen erilaista mallia maahanmuuttajien, maahanmuuttajajärjestöjen ja yritysten välisille ponnistuksille maahanmuuttajien työllistämiseksi.

Projektipäällikkö Arkan Aal-Owayef Startup Refugeesta kertoi, että heidän kauttaan on työllistynyt lähes tuhat maahanmuuttajaa, he ovat järjestäneet 6500 mahdollisuutta omien taitojen kohentamiseksi. Järjestön yritysverkostossa ympäri Suomen on satoja työnantajia.

Työllistäminen perustuu hyvin suunniteltuun prosessiin, johon kuuluvat erilaiset rekrytointitapahtumat, yritysten ja työntekijöiden tapaamisklinikat, koulutukset, haastattelut sekä säännöllinen viestintä ja yhteistyö eri verkostojen kanssa.

Projektipäällikkö Arkan Aal-Owayef esitteli Startup Refugeen hienoa mallia maahanmuuttajien työllistämiseksi

IKEAlla ja Pakolaisavulla tähtäimessä 70 työllistettävää

Startup Refugee työskentelee verkostomaisesti eri yritysten kanssa. IKEAn ja Suomen Pakolaisavun yhteisprojektissa puolestaan järjestetään työmahdollisuuksia yhdelle yritykselle kansainvälisesti. Yhteistyöprojektilla pyritään tarjoamaan työpaikka yli 70 maahanmuuttajalle ja ensimmäinen pilotti on jo käynnissä Espoon IKEAssa. Yhteistyö kulkee siten, että Suomen Pakolaisapu etsii rekrytoitavat ja antaa viiden viikon mittaisen työelämäperehdytyksen ehdokkaille ja IKEA rekrytoi ja palkkaa henkilöt joko logistiikkaan, ravintolamaailmaan tai asiakaspalveluun.

Projektijohtaja Petri Podgoretskii IKEAsta ja Iikka Tuominen Suomen Pakolaisavusta kertoivat, että he palkkaavat ihmisiä, eivät CV:tä.

– Yhdenvertaisuuden rooli on erittäin tärkeä osa jokaisen yrityksen yritysvastuuta, Petri Podgoretskii korosti.

IKEAn mallia esittelemässä Petri Podgoretsii IKEAsta ja Iikka Tuominen Suomen pakolaisavusta.

WorkPilots työnantapoolien ja työntekijöpoolien yhdistäjänä

Haaga-Helian ja Turun ammattikorkeakoulujen VR FastTrack -hankkeessa kokeillaan huhti-heinäkuun ajan WorkPilots alustaa työnantajien ja tekijöiden yhdistämisessä. Turun seudun kolme kiinteistö- ja siivousalan yritystä ovat järjestäytyneet pooliin, jonka tarkoituksena on saada työntekijöitä nopeasti keikkoihin. Työnantajapooli tarjoaa riittävästi työtä maahanmuuttajista koostuvalle työntekijäpooolille. Workpilots alustalla keikat saadaan nopeasti jakoon ja työntekijä voi hakea keikkaa yhdellä napin painalluksella.

– Toivomme, että työntekijäpoolista maahanmuuttajat saisivat ensi kosketuksen työhön, työkokemusta ja mahdollisesti lopulta vakituisen työpaikan, VR FastTrack projektipäällikkö Merja Drake, toteaa.

Turkulainen Cleantime Oy toivoo ratkaisevansa poolin avulla alueella vallitsevaa työvoimapuolaa. Seminaarissa kiinteistö- ja siivousalan poolia edusti yrityksen toimitusjohtaja Juha-Pekka Virtanen.

-Mielestäni kokeilut ovat tärkeitä, sillä vain kokeilemalla voidaan kehittää työelämää. Lisäksi työpaikan tarjoaminen maahanmuuttajille on merkittävä asia, sillä työ on erinomainen keino maahanmuuttajalle itsenäistyä ja löytää paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa, lisäksi se ehkäisee syrjäytymistä Juha-Pekka Virtanen korostaa.

Toimitusjohtaja Juha-Pekka Virtanen Cleantime Oy:stä Merja Drake VR FastTrack projektipäällikön haastateltavana poolityöskentelystä.

Merja Drake

Työskentelen Haaga-Helian viestinnän yliopettajana journalismin koulutusyksikössä.

Comments are closed.